Stap 1: Blaas het stof weg
Als allereerste blaas je zoveel mogelijk stof weg. Als je deze stap overslaat, kan het zijn dat je bij de andere stappen het stof over de lens wrijft wat krassen kan veroorzaken. Doe dit niet met je mond maar gebruik een blaasbalgje. Je kan hiermee lucht over de lens verspreiden door in het ballonnetje te knijpen. Zo worden die stofdeeltjes weggeblazen.
Je kan ook gebruik maken van een luchtspuitbus. Zorg er hierbij wel voor dat er niet te veel druk op de lens komt te staan. Houdt de spuitbus dus op afstand en zorg dat je hem recht houdt, zodat er geen vloeistof uit druppelt.
Stap 2: Gebruik een kwastje
Om de overgebleven stofjes te verwijderen, kan je een zachte kwast gebruiken. Deze zit vaak in een schoonmaaksetje, maar je kan ook een make-upkwastje aanschaffen. Die zijn namelijk vaak zachter dan bijvoorbeeld schilderskwasten.
Een andere optie is om gebruik te maken van een lens-pen. Hier kan je niet alleen stof mee verwijderen, maar ook vingerafdrukken. Aan de ene kant van de pen zit een borsteltje om stofjes mee weg te vegen en aan de andere kant zit een vilten kop met reinigingsmiddel waarmee je de vlekken kan verwijderen.
Stap 3: Vingerafdrukken verwijderen
Om vingerafdrukken te verwijderen, moet je wat speciale reinigingsvloeistof aanbrengen op een doekje. De vloeistof ontvet en zorgt dat de vingerafdruk gemakkelijk verdwijnt. Gebruik een microfiber doekje om de lens schoon te maken. Deze doekjes kan je aanschaffen bij een fotospeciaalzaak. Wrijf voorzichtig, zonder druk, in cirkelvormige bewegingen over je lens van binnen naar buiten totdat de vlek verwijderd is. Er bestaan ook vochtige lensdoekjes die je hiervoor kan gebruiken.
Stap 4: Check
Kijk goed of alle vlekken zijn verwijderd. Dit doe je door je lens goed in het licht te houden. Is niet alles verwijderd, dan volg je gewoon weer alle stappen van begin tot eind tot het vuil weg is.
Voorkomen
Het is het belangrijk dat je weet hoe je je lens zo schoon mogelijk houdt. De belangrijkste tip: voorkomen is beter dan genezen, dus ga voorzichtig om met je apparatuur. Gebruik niet je trui of shirt om je lens schoon te maken, maar gebruik speciale doekjes. Raak je lens niet aan met je vingers. Vetvlekken zijn namelijk lastiger om te verwijderen. En doe altijd even je lensdop op je lens als je hem aan de kant legt, zodat er geen stof op kan komen.
Tip:
Maak gebruik van UV-filters om je lens extra te beschermen. Een filter is namelijk goedkoper om te vervangen dan een volledige lens.